I
Ilse Van Halst
11 jun. 2022

rondpunt Jachtlaan

Beste burgemeester en schepenen,

Dank allereerst voor het luisterende oor op de ontmoeting in Fort 5.

Zoals u vroeg, zet ik langs deze weg mijn voorstel op mail om een rond punt aan te leggen op de Jachtlaan, ter hoogte van het kruispunt met de Mezenlaan en de F. Verbieststraat.

Daar ligt nu een grote plavei asfalt die voor een moeilijke verkeerssituatie zorgt soms vb. auto's die van de Ir Haesaertlaan komen en de Mezenlaan willen indraaien, snijden de bocht af, wat gevaarlijk is voor tegenliggers en fietsers die uit de Mezenlaan komen.

Ik stel voor om een groot rondpunt aan te leggen of misschien beter een lange driehoek die begint vanaf Rietzangerslaan en dan over het hele kruispunt loopt en in de breedte uitdijt naar de Mezenlaan en de F. Verbieststraat. Dat zal auto's aanzetten tot vertragen, want momenteel is de Jachtlaan daar eerder een racebaan dan een residentiële straat. Er mag eigenlijk maar 50 gereden worden, maar niemand houdt zich daaraan. Blijkbaar heeft men daar al iets aan proberen te doen met een afschrikkend verkeersbord met max. 50 en radarcontrole, maar iedereen weet dat er geen radarcontrole is. Dat creëert soms heel onveilige situaties voor fietsers op de Jachtlaan, die uit de Rietzangerslaan komen (want hoewel je daar vanop de Jachtlaan voorrang moet geven ,vertraagt amper iemand daar), kinderen die te voet oversteken om naar het schooltje te gaan. En er zijn heel wat fietsers, fietsers die het fietsknooppuntennetwerk fietsen, maar ook heel wat fietsers die van de Prins Boudewijnlaan door het tunneltje richting UA en UZA fietsen, gewone fietsers en pedelecs.

 Een enkele snelheidscontrole met een smiley, onmiddellijk na het rondpunt aan de Elsdoncklaan af en toe, haalt niets uit, want daar moeten de bestuurders nog optrekken en rijdt dus nog niemand te snel.

Een rond of driehoekspunt met groen, een grote boom met een bank erronder, zou bestuurders tot vertragen aanmanen, iedereen vlot in dezelfde richting naar de gewenste straat leiden op het kruispunt, en de plavei vervangen door wat groen (wat mooi meegenomen is in het kader van de ontharding), wat de laan een echt residentieel karakter zou geven.

Om sluipverkeer - dat per definitie snel rijdt - te ontmoedigen tussen de Prins Boudewijnlaan en de Ter Eikenstraat (dat de lange Jachtlaan neemt om het licht en de file aan Brasserie De Specht te vermijden), zou bijvoorbeeld een knip aan het rondpunt van de Ir. Haesaertstraat een mogelijkheid zijn.

Dank om mijn voorstel te overwegen.

Dit maakt deel uit van
folder Project
Elsdonk aan het woord

Heb jij een suggestie voor de wijk Elsdonk? Een voorstel waar heel de buurt blij van wordt? Of een idee om samen met je buren iets te realiseren? Dan ben je hier op de juiste plaats! Noteer je ingeving hieronder. Je buren kunnen reageren op je idee.

Lees meer
arrow_upward